gespecialiseerde kinesitherapie
Manuele neurotherapie
De basisprincipes van manuele neurotherapie en zenuwreflexologie zijn:
Bij manuele neurotherapie gaan we met manuele technieken op het lichaam ingrijpen op neurotransmissie van perifere zenuwen (PNS), autonoom zenuwstelsel (ANS) en centraal zenuwstelsel (PNS). Met Neuroreflectoire Soft tissue fricties bijvoorbeeld moduleren we perifere zenuwen. Ideaal om een snelle spierontspanning te bereiken. Spine tuning technieken worden vooral gebruikt om, via bewegingstechnieken op de wervelkolom, dempend te werken op neuroreflectoire processen in het ruggenmerg via een soepel bewegingsritme. Viscerale Neuroreflectoire Technieken hebben een sterke invloed op de natuurlijke werking van de organen. Alle manuele technieken worden altijd gecombineerd met NR-punten en voetreflexologie. Door die combinatie krijgen we een nog betere en efficiëntere impact op de pijnprocessen.
Veel voorkomende klachten die een manueel neurotherapeut behandelt:
Spierkettingen - Fasciatherapie Cranio-sacraal therapie
Leopold Busquet werkte in zijn beginjaren als osteopaat en ontwikkelde doorheen de jaren een methode die de sporters preventief behandelt, met succes. Deze methode is ondertussen verder uitgebreid om een grotere populatie te kunnen bereiken. Men heeft specifieke behandelmethodes ontwikkeld voor alle leeftijden, van baby’s tot volwassenen. De methode laat toe het lichaam te analyseren in rust en tijdens beweging, waar de spanningspunten of regio’s zitten en waar gecompenseerd wordt.
Stappenplan behandeling: eerst wordt er een uitgebreide analyse gemaakt van de klacht waarbij ontstaan van de klacht, eerdere klachten, operaties, … in kaart gebracht worden. Daarna volgt een globaal onderzoek. Er wordt een duidelijk beeld verkregen hoe het lichaam zich gedraagt rond de gespannen zones. De verschillende spierkettingen worden gescreend. Een behandelplan wordt opgesteld om het lichaam opnieuw in balans te krijgen. Dit zowel op musculair, articulair, visceraal en craniaal niveau.
De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden:
Sportkinesitherapie
Heeft u een blessure opgelopen tijdens het lopen, voetballen, tennissen, …? Of zoekt u eerder preventieve oefeningen om blessures te voorkomen? Zit uw rug vaak geblokkeerd of heeft u veel last van uw gewrichten tijdens het werken? Dan is sportkinesitherapie voor u een goede oplossing. Sportkinesitherapie is een alomvattende term waarbij meestal door mede van oefeningen en kinesitherapeutische adviezen de doelstellingen behaald worden.
Sportkinesitherapie omvat onder andere:
Bekkenbodemreëducatie
Onze bekkenbodemspieren hebben 3 belangrijke functies. Ten eerste een steunfunctie, voor het ondersteunen van de organen in de buikholte. Ten tweede een sluitfunctie, voor het behouden van onze continentie voor urine of stoelgang. Tot slot hebben ze ook nog een seksuele functie, wanneer dit geen fysische oorzaak heeft, kan u terecht bij de seksuoloog.
Pelvische reëducatie omvat de aanpak van verschillende disfuncties in het gebied van het kleine bekken (pelvis). Deze problemen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren.
De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden:
Lymfedrainage volgens Vodder Leduc en oedeemtherapie
Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Het kan gebeuren dat dit water uit balans is of met andere woorden dat er een probleem is met de aan- en afvoer via de lymfevaten en er zwelling of oedeem ontstaat. Manuele lymfedrainage is een zachte en rustige massagevorm gericht op het stimuleren van het lymfestelsel. De lymfedrainage bevordert de vochtdoorstroming doorheen het lymfestelsel, heft stagnaties (oedeem) op, verhoogt de immuniteit (weerstand), verlaagt stress en optimaliseert het hormonale stelsel. De manuele lymfedrainage is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen.
De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden:
Relaxatietherapie - Ademhalingstherapie
De basis van relaxatie is een goede ademhalingstechniek. Borstkas- en buikademhaling worden aangeleerd en geautomatiseerd. Tijdens de relaxatiesessies word je bewust gemaakt van je eigen lichaam en geest en kan het lichaam tot rust komen.
Door middel van ademhaling, aandacht, voorstelling en beweging leer je je eigen spanningen te controleren. Bij een stresserende levensstijl wordt er heel vaak waargenomen dat deze personen een snellere en onregelmatige ademhalingscyclus hebben. Mede door een bewustwording van eigen ademhaling door zowel ademhalingsoefeningen als relaxatieoefeningen kan deze persoon sneller tot rust komen en hun versnelde ademhalingscyclus doorbreken. Zo is er een preventie voor eventuele toekomstige lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door een versnelde en ongecontroleerde ademhaling.
De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden:
Pre- en postnatale kinesitherapie
Zwangerschapsbegeleiding omvat zowel de prenatale als postnatale begeleiding.
Tijdens de prenatale kine begeleiden we de vrouw in haar voorbereiding naar de bevalling toe. Dit doen we door het geven van informatie over de zwangerschap en bevalling, maar ook door technieken aan te leren die nuttig kunnen zijn tijdens de arbeid en de geboorte. Hoe beter een zwangere vrouw geïnformeerd is, hoe zelfverzekerder ze de bevalling zal doormaken. Ook tal van klachten zoals bekkeninstabiliteit worden aangepakt.
De postnatale kine is vooral gericht op het versterken van buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren. Met postnatale kine kan je starten vanaf 6 weken na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede of onmiddellijk bij instabiliteit.
Chronische pijneducatie
De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden:
Chronische pijn is een complexe problematiek. De laatste tiental jaren zijn er meer inzichten ontstaan in pijn en pijnbehandeling, waaronder pijn educatie. Het is belangrijk dat de patiënt goed begrijpt van waar zijn pijn afkomstig is, en waarom hij hardnekkig aanwezig blijft. Waardoor wordt pijn beïnvloed, maar vooral hoe kan de patiënt omgaan met zijn pijn. Daarna wordt er Graded Activity, stressmanagement, en oefentherapie aan gekoppeld. Stress en slaapproblemen zijn dikwijls verweven met pijn, daarom wordt hier ook op ingespeeld. Pijn educatie is een actieve behandelvorm, die inbreng van de patiënt vraagt.
Vertigo (draaiduizeligheid)
Vertigo of draaiduizeligheid wordt veroorzaakt door een verstoring van het evenwichtsorgaan. De drie meest voorkomende oorzaken hiervan zijn:
- Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD)
- Neuritis Vestibularis
- De ziekte van Menière.
Hierdoor krijgen de hersenen verkeerde informatie over de bewegingen die je maakt en kan je het gevoel krijgen dat jezelf of alles rondom jou draait.
De klachten door Vertigo hebben een grote impact op het dagelijks functioneren, maar kunnen vaak goed behandeld worden met kinesitherapie.
BPPD kan behandeld worden met bepaalde manoeuvres (repositiemanoeuvres) en bij andere oorzaken is vestibulaire revalidatie aangewezen. Deze bestaat vooral uit habituatieoefeningen en blikstabilisatieoefeningen. Als je naast duizeligheid ook nog last hebt van nekpijn of hoofdpijn kan manuele therapie ook aangewezen zijn.
De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden:
Jakobe Brynaert is gespecialiseerd in de revalidatie van patiënten met Vertigo