traumatherapie
Chloé Vanhoof behaalde haar dubbele masterdiploma (KULeuven & Montpellier Business school) in 2018 en specialiseerde zich als HR Consultant in werknemers welzijn, veerkracht, stress management en (re-integratie) na burn-out. Ze volgde een opleiding tot loopbaanbegeleider (2021) en stress & burnout coach (2022) bij de HRD Academy.
Aangezien ze in de praktijk bij individuele begeleiding vaak in aanraking kwam met een onderliggende, complexere problematiek besloot ze een 3-jarige opleiding tot trauma therapeut bij te volgen aan de Lieve Van Beeck academie (2025).
Ze volgde bijkomstige verdiepende opleidingen in de behandelvormen van IFS en Brainspotting.
Begeleiding
Trauma is een diepe psychische wond die ontstaat na een ingrijpende of overweldigende gebeurtenis. Trauma is niet wat er gebeurt, maar de impact die het heeft op je leven.
Trauma ontstaat door teveel van het slechte zijn (bijv. seksueel misbruik, traumatische geboorte, een ongeluk, mishandeling) maar ook te weinig van het goede (bijv. verwaarlozing, geen onvoorwaardelijke liefde).
Wat kan je verwachten?
1. Een integratieve aanpak
Trauma zet zich vast in ons lijf en ons zenuwstelsel. Daarom voelt het vaak alsof woorden tekort schieten, of zijn er zelfs geen woorden voor. Dan gaan we aan de slag met ons lijf, met ons gevoel en op creatieve manieren om tot de diepte te komen. Om weer rust te leren vinden en vooruit te gaan in het leven
2. Regulatie
Een belangrijke voorwaarde om aan de slag te kunnen gaan met trauma is dat we onszelf (weer) leren reguleren. Dit doen we door onze triggers in kaart te brengen en manieren te leren om hiermee om te gaan zonder dat ze ons verlammen. Dit bied je veiligheid om naar de pijn te kijken zonder dat je er gehertraumatiseerd door wordt.
3. Een vertrouwde omgeving
Een vertrouwde omgeving is onze eerste prioriteit. Tijdens onze sessies zijn er geen verwachtingen en geen taboes. Jij, jouw gedachten, jouw gevoelens en jouw verhaal zijn helemaal welkom. Alles wat er gezegd wordt, blijft tussen ons en zal met begrip en respect behandeld worden die het verdient.
4. Diepgaand proces
Trauma is een diepe wonde die we vaak al jaren meedragen. Die een impact heeft op ons gedrag, hoe we naar het leven en onszelf (hebben leren) kijken. Het feit dat je hiermee aan de slag wil gaan is een belangrijke eerste stap. Iets dat zo ingebakken in ons leven zit vraagt echter tijd, geduld en respect voor jouw individuele proces om stap voor stap aan te pakken.
Veel voorkomende symptomen van trauma
1. Emotionele en psychische symptomen
- Intense angst of paniekgevoelens
- Prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen
- Gevoel van verdoving of emotionele afstandelijkheid
- Schuld- of schaamtegevoelens
- Depressie en gevoelens van hopeloosheid of machteloosheid
- Moeite met vertrouwen in anderen
2. Fysieke symptomen
- Slapeloosheid of nachtmerries
- Vermoeidheid en uitputting
- Spierspanning en lichamelijke pijn (zoals hoofdpijn of maagklachten)
- Versnelde hartslag of paniekaanvallen
- Overgevoeligheid voor prikkels (geluiden, licht, aanraking)
3. Cognitieve symptomen
- Intrusieve gedachten of flashbacks over het trauma
- Moeite met concentreren of geheugenproblemen
- Negatieve overtuigingen over jezelf of de wereld
- Overalertheid (hypervigilantie) en een constant gevoel van dreiging
- Dissociatie (gevoel van onwerkelijkheid, alsof je buiten jezelf staat)
4. Gedragsmatige symptomen
- Vermijden van bepaalde situaties, mensen of plaatsen die herinneren aan het trauma
- Terugtrekken uit sociale contacten
- Zelfdestructief gedrag (zoals overmatig alcoholgebruik, drugs, zelfbeschadiging)
- Problemen met werk of dagelijkse taken
Voor welke verschillende soorten trauma kan je bij ons terecht?
1. Enkelvoudig trauma (PTSS)
Een enkelvoudig trauma ontstaat door een eenmalige, ingrijpende gebeurtenis die als levensbedreigend of extreem stressvol wordt ervaren. Dit kan leiden tot PTSS, waarbij iemand last heeft van herbelevingen, vermijdingsgedrag en verhoogde stressreacties.
Voorbeelden:
- Een ernstig verkeersongeval
- Een gewelddadige overval, fysieke of seksuele aanval
- Een natuurramp zoals een aardbeving of overstroming
- Een medische noodsituatie, zoals een zware operatie of een levensbedreigende diagnose
2. Complex trauma (C-PTSS)
Complex trauma ontstaat door langdurige of herhaalde traumatische ervaringen, meestal in de kindertijd of binnen belangrijke relaties. Dit soort trauma’s hebben diepgaande gevolgen voor iemands zelfbeeld, emotieregulatie en relaties met anderen. Het gaat niet altijd om té veel van het slechte, maar soms ook te weinig van het goede (hechtingsproblematieken).
Voorbeelden:
- Langdurige mishandeling of huiselijk geweld
- Seksueel misbruik in de kindertijd
- Opgroeien in een onveilige of gewelddadige omgeving
- Herhaalde emotionele verwaarlozing of toxische relaties
- Het was nooit goed genoeg thuis, of je kreeg niet de aandacht of liefde die je nodig had
C-PTSS kan naast PTSS-symptomen ook leiden tot problemen met zelfwaardering, gevoelens van schaamte, moeite met grenzen stellen en een verstoorde identiteit.
Enkele bekende behandelvormen
1. Internal Family Systems
Internal Family Systems (IFS) is een manier van therapie die kijkt naar de verschillende “delen” die we in onszelf hebben. We hebben allemaal Managers (deze proberen alles onder controle te houden en in goede banen te leiden), Pompiers (die ons proberen beschermen in bedreigende situaties) en Verbannen delen (die we vaak verbergen omdat ze te veel pijn, angst of verdriet dragen).
IFS helpt je om deze delen van jezelf beter te begrijpen en ermee in gesprek te gaan. Het doel is om je weer in contact te brengen met jouw authentieke “zelf”, wie je diep vanbinnen bent.
IFS helpt je om weer de regie te nemen over je eigen leven door deze delen te begrijpen. Hierdoor voel je je meer in balans en kun je op een gezonde manier omgaan met je emoties en ervaringen.
2. Brainspotting
Brainspotting is een krachtige therapievorm die helpt bij het verwerken van trauma, stress en emotionele blokkades. Het werkt via oogposities die direct toegang geven tot onverwerkte ervaringen in het brein. Het helpt ons om tot het onderbewuste te komen en is een zeer goede aanvulling op gesprekstherapie bij vroegkinderlijk trauma of als er moeilijk woorden te vinden zijn.
Hoe werkt het?
Tijdens een sessie focussen we op een specifieke oogpositie, een ‘brainspot’, die verbonden is met opgeslagen emoties en spanning in het lichaam. Door deze plek te volgen en bewust te blijven bij wat je voelt, krijgt je brein de kans om diepe, vastzittende stress los te laten en te verwerken.
Voor wie is het?
Brainspotting is geschikt voor mensen met trauma, stressklachten, angsten, chronische pijn of emotionele blokkades. Het helpt om trauma los te maken in het lijf en is uiterst geschikt bij steeds terugkomende beelden. Het is een zachte, maar diepwerkende methode die vaak sneller tot de kern komt dan traditionele gesprekstherapie.
Praktisch
Een afspraak maken kan telefonisch (0497/06 02 25) of via e-mail (chloevanhoof@hotmail.be).
Een sessie duurt 60 minuten. Het tarief hiervoor is 75€. Een sessie van 1u30 is ook mogelijk. Het tarief hiervoor is 112€. Betalen kan tijdens de sessie via Payconiq of cash.
Indien je verhinderd bent om te komen, gelieve dit dan ten laatste 24u voor de afspraak te laten weten (telefonisch of via sms of mail).
Indien een afspraak minder dan 24u op voorhand wordt geannuleerd, wordt de helft van het tarief aangerekend. Indien je niet komt opdagen zonder te annuleren, wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.
0497/06 02 25